Jadłospis
Stawka żywieniowa od września 2024r. wynosi 16 zł.
JADŁOSPIS 22.09 – 26.09.2025r.
PONIEDZIAŁEK 22 września
Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, baleron, ogórek kiszony, dymka, papryka, pomarańcze
Obiad: kapuśniak, naleśniki z serem białym, bita śmietana, brzoskwinia, słupki warzywne, kompot z truskawek, żurawin suszonych i moreli
Podwieczorek: pizzerinki z szynka, serem żółtym, herbata rumianek, winogrono
ALERGENY:1,3,7,9
WTOREK 23 września
Śniadanie: płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica drobiowa , serek włoski, pomidor koktajlowy, rukola, dymka, rzodkiewki, gruszka
Obiad: krupnik, kotlet pożarski, ryż jaśminowy, natka, surówka z selera, jabłka, pomarańczy, kompot z mieszanki owocowej, daktyli, rodzynek
Podwieczorek: kajzerka szpinakowa z masłem, pasta łososiowo-jajeczna, szczypiorek, kawa zbożowa na mleku, banan
ALERGENY:1,3,4,7,9
ŚRODA 24 września
Śniadanie: ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, roszponka, kiełbasa szynkowa, ser żółty, szczypiorkiem, papryka, ogórek zielony, śliwka
Obiad: rosolnik, kulki mięsne, sos chrzanowy, ziemniaki, natka, surówka z czerwonej kapusty , jabłek, cebulki, kompot z wiśni, suszonych rodzynek moreli
Podwieczorek: makaron z polewą jogurtowo-truskawkową, napój miodowo-imbirowy, arbuz
ALERGENY:1,3,7,9
CZWARTEK 25 września
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówka z indyka na gorąco, ser mozzarella, rukola, rzodkiewki, ogórek zielony, dymka, mandarynka
Obiad: zupa fasolowa, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, kasza gryczana, natka, sałatka z buraczka , ogórka kiszonego, cebulki, kompot śliwkowy, suszona żurawina i daktyle
Podwieczorek: bułeczka otrębowa z masłem, jajko faszerowane ze szczypiorkiem, herbata z cytryną, kiwi
ALERGENY:1,3,7,9
PIĄTEK 26 września
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica sopocka, ser żółty, papryka, rzodkiewki, pomidor koktajlowy, jabłko
Obiad: barszcz ukraiński, polędwiczki z dorsza pieczone, ziemniaki, natka, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka, dymki, kompot z mieszanki owocowej, suszonych moreli, rodzynek
Podwieczorek: kasza manna gotowana na mleku, sok malinowy, napój pomarańczowi, melon
ALERGENY:1, 3, 4, 7,9
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.