Jadłospis
Stawka żywieniowa od września 2024r. wynosi 16 zł.
JADŁOSPIS 12.05 - 16.05.2025r.
PONIEDZIAŁEK 12 maja
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa szynkowa, papryka, rzodkiewki, szczypiorek, mandarynka*(1,7)
Obiad: zupa ziemniaczana zabielana z natką pietruszki, kluski leniwe z bułką tartą i masłem, marchewka z jabłkiem, kompot z wiśni*(1,3,7,9)
Podwieczorek: bułeczka orkiszowa z masłem, pasta z łososia i jajka, herbata z cytryną,
melon*(1,3,4,7)
WTOREK 13 maja
Śniadanie: makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, pasztet drobiowy, ser żółty, pomidor, dymka, papryka, arbuz*(1,7)
Obiad: ryżanka, kotlet z polędwiczki wieprzowej, ziemniaki, sałata wiosenna ze śmietaną, kompot ze śliwek, moreli i daktyli*(1,37,9)
Podwieczorek: budyń z sokiem malinowym, chrupki kukurydziane, herbata owocowa, jabłko*(1,7)
ŚRODA 14 maja
Śniadanie: kasza jaglana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka szwagra, dżem truskawkowy, rzodkiewki, ogórek zielony, rukola, słupki marchewki*(1,7)
Obiad: zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, kurczak z makaronem i szpinakiem, pomidorki koktajlowe, kompot jabłkowy z cynamonem*(1,7,9)
Podwieczorek: chałka z masłem, maślanka, banan*(1,7)
CZWARTEK 15 maja
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kabanosy, serek włoski, pomidor, rzodkiewki, roszponka, kiwi*(1,7)
Obiad: grochówka, pulpety cielęce w sosie koperkowym, kasza kuskus z warzywami, surówka z białej kapusty, kompot z wiśni, rodzynek i żurawiny*(1,3,7,9)
Podwieczorek: ciastka francuskie z czekoladą, kawa zbożowa, pomarańcze*(1,7)
PIĄTEK 16 maja
Śniadanie: ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka drobiowa, jajko, ogórek zielony, papryka, szczypiorek, grejpfrut*(1,3,7)
Obiad: barszcz czerwony, hamburger rybny z miruny , ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (marchew, jabłko, cebula), sok z tłoczonych wiśni*(1,3,4,7,9)
Podwieczorek: jogurt naturalny z miodem, bułeczka maślana, banan*(1,3,7)
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.