Jadłospis
Stawka żywieniowa od września 2024r. wynosi 16 zł.
JADŁOSPIS 23.06 - 27.06.2025r.
PONIEDZIAŁEK 23 czerwca
Śniadanie: kasza manna na mleku, pieczywo mieszane: z masłem, sałatą, polędwicą sopocką, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek, brzoskwinie
Obiad: ryżanka z natką pietruszki, kotlet serowy, jogurt naturalny, słupki warzywne- kalarepka- marchewki, kompot z mieszanki owocowej i żurawiny
Podwieczorek: pizza z salami, serem żółtym, herbata z cytryną, owoc- melon
WTOREK 24 czerwca
Śniadanie: kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem twarożek ze szczypiorkiem, schab pieczony, papryka , dymka biała rzodkiew, owoc- gruszka
Obiad: zupa ogórkowa, pulpet cielęcy w sosie pomidorowym, kasza bulgur z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy z daktylami i morelami
Podwieczorek: pączki jogurtowe, czekolada do picia, truskawki
ŚRODA 25 czerwca
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą, ogórek zielony rzodkiewka, szczypior, pasta z jajka, parówka z indyka, owoc- pomarańcze
Obiad: żurek z kiełbasą białą, makaron z kurczakiem i szpinakiem, pomidorki koktajlowe, kompot z truskawek i suszonych żurawin i moreli
Podwieczorek: kasza manna na mleku z sokiem malinowym, banan, cytroneta
CZWARTEK 26 czerwca
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane: z masłem, sałatą, kiełbasą krakowską, serem żółtym gouda, pomidor, rukola, rzodkiewki, owoc – arbuz
Obiad: krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, gulasz wieprzowy, kasza gryczana z natką, surówka szwedzka z ogórka kwaszonego i cebulki, kompot wiśni, rodzynek i daktyli
Podwieczorek: twarożek z truskawkami, biszkopty, melon, napar z mięty
PIĄTEK 27 czerwca
Śniadanie: zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą, szynką szwagra, dżem truskawkowy, ogórek zielony, rukola, owoc- morele
Obiad: kapuśniak z białej kapusty, fishburger z miruny, ziemniaki z koperkiem, surówka marchewka z chrzanem, napój z soku tłoczonego z jabłek
Podwieczorek: bułka z masłem, hummus, kalarepka, kawa zbożowa, pomarańcze
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.